Miere decristalizata
Articole

Cum topim mierea cristalizată

Mierea cristalizată poate fi readusă în stare lichidă prin încălzire lentă, indirectă, într-un vas cu apă (Bain Marie).

Temperatura în stup este de aproximativ 35℃ şi poate urca până la 40℃ în timpul verii când albinele produc mierea, astfel că pentru topirea mierii este recomandat ca aceasta sa fie încălzită până la maxim 40℃.

Supraîncălzirea mierii reduce calitatea ei prin distrugerea enzimelor, pierderea aromei delicate şi închiderea culorii acesteia.

Recomandarea noastră este : 
Cumpărați miere așa cum a fost pusă ea inițial în borcan. 
Nu are nimic dacă este cristalizată sau găsiți la suprafața borcanului o miere de altă consistență. 

Pentru a topi mierea fără a-i distruge proprietăţile, se pot urma paşii de mai jos:

  • mierea se pune într-un borcan de sticlă fără capac;
  • se încălzește într-o oală suficientă apă cât să ajungă la nivelul mierii din borcan;
  • când temperatura apei ajunge la 35-40℃ se oprește focul;
  • borcanul cu miere se bagă în apă;
  • se lasă acolo pentru 20-30 minute;
  • căldura va dizolva încet cristalele de glucoză şi acestea vor deveni lichide din nou;
  • se amestecă ocazional cu o linguriţă deoarece mierea cristalizată este un conductor slab de căldură;
  • se adaugă apă caldă dacă este nevoie, până la dizolvare;
  • borcanul cu miere se ia din vasul cu apă când mierea este lichidă din nou.

1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *