Mierea cristalizată poate fi readusă în stare lichidă prin încălzire lentă, indirectă, într-un vas cu apă (Bain Marie).
Temperatura în stup este de aproximativ 35℃ şi poate urca până la 40℃ în timpul verii când albinele produc mierea, astfel că pentru topirea mierii este recomandat ca aceasta sa fie încălzită până la maxim 40℃.
Supraîncălzirea mierii reduce calitatea ei prin distrugerea enzimelor, pierderea aromei delicate şi închiderea culorii acesteia.
Recomandarea noastră este : Cumpărați miere așa cum a fost pusă ea inițial în borcan. Nu are nimic dacă este cristalizată sau găsiți la suprafața borcanului o miere de altă consistență.
Pentru a topi mierea fără a-i distruge proprietăţile, se pot urma paşii de mai jos:
- mierea se pune într-un borcan de sticlă fără capac;
- se încălzește într-o oală suficientă apă cât să ajungă la nivelul mierii din borcan;
- când temperatura apei ajunge la 35-40℃ se oprește focul;
- borcanul cu miere se bagă în apă;
- se lasă acolo pentru 20-30 minute;
- căldura va dizolva încet cristalele de glucoză şi acestea vor deveni lichide din nou;
- se amestecă ocazional cu o linguriţă deoarece mierea cristalizată este un conductor slab de căldură;
- se adaugă apă caldă dacă este nevoie, până la dizolvare;
- borcanul cu miere se ia din vasul cu apă când mierea este lichidă din nou.
[…] Mierea nu trebuie incalzita peste 35-40 gr Celsius pentru a nu-i distruge toate enzimele si proprietatile active. […]