Articole

Prețul mierii, un compromis al calității ?

De ce prețul la miere variază atât de mult ? De la 10 lei până la 30 lei sau poate mai mult pe un kg. de miere. De ce găsim în magazin miere ieftină sau poate auzim de la cineva cunoscut, că a cumpărat la un preț mic de la un așa-zis apicultor… Nu faceți din prețul mierii un compromis al calității.

Prețul care îl dați pentru miere trebuie să fie un preț corect !

Haideți să vedem :

La nivel mondial sunt trei mari producători de miere : CHINA (502614 Kg.) , UE (237549 Kg.), TURCIA (105532 Kg.) . Uniunea Europeană nu reușeste să asigure necesarul intern de miere așa că importă mierea în principal din China (100000 Kg. ). Adică producem mai puțin decât este nevoie și cumpărăm multă miere din China, la preț mic (2,23 euro). Dar găsim pe site-ul Parlamentului European un articol despre pretul cu care Uniunea Europeană exportă miere :

Un kilogram de miere exportat în țări din afara UE costă 5,69 euro

Deci , cumpărăm miere din China la 10 lei și exportăm la preț de en-gros de 28 lei. Deci, mierea exportată ajunge la consumator la un preț mult mai mare. Exportăm către țările care doresc calitate la miere, țări care nu cumpără din China. Unde credeți că ajunge mierea din China?

Diferența consta în faptul că se poate produce miere și din sirop de zahăr. Trebuie să recunoaștem că ceea ce ne dorim este să cumpărăm miere de bună calitate. Puteți citi într-un articol următor ce reprezintă calitatea mierii.

Prețul mierii este generat în ceea mai mare parte de cheltuielile cu mutarea stupilor în pastoral, la diferite culesuri. Uzura mare a albinei necesită bani cheltuiți pentru refacerea stupilor, cheltuieli anuale de întreținerea familiilor de albine. Cheltuieli cu refacerea efectivelor pierdute din cauza pesticidelor sau iernării. Munca apicultorului nu este ușoară, riscul la care se expune și dificultățile întâlnite merită fiecare leu pe care îl dați pe kg. de miere. Prețul care îl dați pentru miere trebuie să fie un preț corect !

Principalele țări producătoare din Europa sunt :  România, Spania și Ungaria. Unul dintre cele mai bune sorturi de miere din lume este mierea noastră. Cu puțină atenție veți găsi miere foarte bună în Romania, la un preț pe care nu l-ați putea găsi în altă parte în Europa.

Despre noi , aș spune că facem tot ce putem să avem miere bună, așa cum reușește albina să o producă, fără ca noi să intervenim. Noi nu facem din prețul mierii, un compromis al calității.

Urmăriți ca prețul care îl dați pentru mierea dumneavoastră să fie un preț corect atât pentru producător cât și pentru voi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *